madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciemne ciacho z pyszną masą śmietanową

Wuzetka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wuzetka

 

  • 3 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Wuzetka
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie nadal ucieramy dodając po kolei jajka, kakao, przesianą mąkę pszenną zmieszaną z sodą oraz na końcu mleko. Całość dobrze wymieszać i przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem śniadaniowym, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu przekrawamy wzdłuż na dwa placki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, a na sam koniec mieszamy z gęstniejącą żelatyną . Gotowy krem rozsmarowujemy na jednym placku i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
Wuzetka
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysty krem
Wuzetka
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut
Wuzetka
Ubijamy śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru
Wuzetka
Na jednym placku rozsmarowujemy ubitą śmietanę