mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Wuzetka ubijana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jedna z nielicznych pozytywnych stron prl

Wuzetka ubijana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wuzetka ubijana

 

  • Biszkopty:
  • 8 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki
  • budyn czekoladowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 l. śmietany kremówki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki żelatyny Prymat
  • Dodatkowo:
  • polewa lub cukier puder

Sposób przygotowania:

Wuzetka ubijana
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń czekoladowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części i wylewamy na wyłożone papierem do pieczenia blachy. Pieczemy ok. pół godziny w temp. 180 st. Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzącej wody. Studzimy i letnią wlewamy do śmietany. mieszamy i wstawiamy do lodówki aż zgęstnieje. Gęstą śmietanką przekładamy biszkopty- biszkopt- masa- biszkopt. Całość posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Wuzetka ubijana
Z podanych składników ubijamy i pieczemy 2 biszkopty.
Wuzetka ubijana
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.
Wuzetka ubijana
Śmietankę ubijamy na sztywno. dodajemy żelatynę i czekamy aż zgęstnieje
Wuzetka ubijana
Gęstą śmietanką przekładamy biszkopty i posypujemy cukrem pudrem.