Sposób przygotowania:
Wyborna jagnięcina z suszonymi śliwkami i morelami
Śliwki i morele wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 3-4 godziny, żeby napęczniały. Wlać oliwę do garnka, cebulę posiekać i zeszklić na średnim ogniu. Mięso pokroić w grubą kostkę (kawałki ok. 5 cm), dodać do cebuli. Do całości dodać płynną przyprawę allspice, sól i pieprz - dokładnie wymieszać składniki. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Do miękkiego mięsa dodać owoce i taką ilość wody z moczenia śliwek i moreli, by wszystkie składniki były zakryte. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 30 minut). W tym czasie podpiec ziarno sezamowe na suchej patelni i ugotować ryż na sypko. Gotowy ryż przełożyć do naoliwionej formy w kształcie pierścienia, następnie przew/ócić na półmisek. Przełożyć mięso i owoce do środka pierścienia, posypać ziarnem sezamowym.