Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wykwintne kuropatwy pachnące jałowcem

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kuropatwy oskubać, sprawić, starannie oczyścić i szybko opłukać w zimnej bieżącej

Wykwintne kuropatwy pachnące jałowcem

Składniki:

Wykwintne kuropatwy pachnące jałowcem

 

  • 4 kuropatwy                                                             
  • 15 dag słoniny
  • 10 dag masła
  • 10 zmielonych ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wykwintne kuropatwy pachnące jałowcem
Kuropatwy oskubać, sprawić, starannie oczyścić i szybko opłukać w zimnej bieżącej wodzie, po czym osuszyć bibułką lub bawełnianą ściereczką. Wymieszać sól, pieprz i zmielone ziarnka jałowca i natrzeć mieszanką przygotowane tuszki. Słoninę, najlepiej lekko zmrożoną, pokroić w cienkie plasterki i obłożyć nimi mięso. W osobnym rondlu stopić masło. Piekarnik rozgrzać do temperatury 300°C, kuropatwy ułożyć obok siebie w brytfannie i piec około 30 minut. W trakcie pieczenia polewać często - z początku roztopionym masłem, później sosem z pieczenia.