reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Wypasione placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Placki podaję rożnie- z sosem, gulaszem lub same, ale czasami robię z wkładką z szynki i sera żółtego

Wypasione placki ziemniaczane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wypasione placki ziemniaczane

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

 

  • plasterki szynki

 

  • plasterki sera żółtego

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wypasione placki ziemniaczane
Obrane ziemniaki ścieramy z cebulą( ja to robię Kasią ) i odcedzamy na sitku nadmiar wody (wodę odlewamy zachowując skrobię) Do masy dodaję jajka i przyprawy dokładnie mieszam z mąką. Przygotowuję sobie porcje szynki i sera tak, by były mniejsze od placków i ser był środkową warstwą Na rozgrzany olej nakładamy małe porcje, lekko podsmażamy i gdy lekko się przyrumienią obracamy na drygą stronę. Na każdym placuszku układamy kawałek szynki i sera żółtego. Dokładnie pokrywamy łyżką surowego ciasta. Obracamy , gdy dolna warstwa będzie już upieczona i dalej smażymy na bardzo małym ogniu, tak aby środek się dopiekł
Wypasione placki ziemniaczane
Etap 1Na rozgrzany olej nakładamy małe porcje, lekko podsmażamy i gdy lekko się przyrumienią obracamy na drygą stronę.