Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Wyspy mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych lub gołąbków przygotuj pieczone kotlety na kapuście. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Wyspy mielone

Składniki:

Wyspy mielone

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 6 łyżek ketchupu
  • 10 dag sera żółtego
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Wyspy mielone

I

Wyspy Mielone
Przygotowanie kapusty, myjemy, osuszamy, kroimy w krążki dwucentymetrowe, doprawiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

1. Kapustę kroimy w dwu centymetrowe krążki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek kapusty smarujemy oliwą i doprawiamy pieprzem oraz solą.

II

Wyspy Mielone
Przygotowanie mięsa mielonego, mięso mielone mieszamy z przyprawami i nakładamy na kapustę.

2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
3. Mięso rozkładamy na kapuście i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

III

Wyspy Mielone
Nakładanie sera oraz ketchupu na wierzch kotletów.

4. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, polewamy ketchupem i posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Ponownie wykładamy do piekarnika i zapiekamy 5 minut.

IV

5. Danie gotowe.
6. Smacznego.