MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Wytrawna chałka buraczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno, taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem - doskonała z samym masłem!

Wytrawna chałka buraczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawna chałka buraczana

 

 

  • + 1 jajko do posmarowania
  • otręby żytnie do posypania

Sposób przygotowania:

Wytrawna chałka buraczana
Do dużej miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy drożdże, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części - z każdej z nich formujemy wałeczek długości około 25-30 cm. Wałeczki układamy obok siebie, sklejamy ze sobą w jednym końcu i zaplatamy warkocz, końcówki również sklejamy. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą otrębów żytnich. Pieczemy około 30-35 minut w 170 stopniach.
Wytrawna chałka buraczana
Do przesianych mąk dodajemy pozostałe składniki
Wytrawna chałka buraczana
Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto-różowe :)
Wytrawna chałka buraczana
Uformowane wałeczki zlepiamy i zaplatamy równy warkocz
Wytrawna chałka buraczana
Tuż przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy otrębami