Sposób przygotowania:
Wytrawny sernik z warzywami i szynką parmeńskąEtap 1
Krakersy wraz z masłem wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy krakersowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na dno wysypać masę krakersową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez około 20 minut w lodówce.
Etap 2
Ugotować brokuła i fasolkę szparagową, następnie pokroić/podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Szynkę parmeńską pokroić w paski, następnie smażyć na patelni przez około 5 minut. Razem z szynką można też zrumienić cebulę. Cukinię pokroić w talarki i również podsmażyć na jednej łyżce oleju.
Etap 3
Twaróg i ricottę wymieszać z jajkami, mąką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Etap 4
Warzywa i szynkę parmeńską wymieszać z masą serową, a następnie całość wylać do formy.
Etap 5
Piec około 70 minut w 170 stopniach. W połowie pieczenia posypać sernik płatkami migdałowymi. Zanim pokroimy należy odczekać około 5 minut.