SUPERPRZEPIS

Wytrawny sernik z warzywami i szynką parmeńską

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Wytrawny sernik z warzywami i szynką parmeńską

Smakowity sernik z brokułem, fasolką szparagową, cukinią, cebulą oraz szynką parmeńską. Można go przygotowywać z ulubionymi warzywami. Zamiast szynki parmeńskiej można dodać zwykłą szynkę lub boczek bądź też przygotować sernik z samymi warzywami.

Składniki:

Wytrawny sernik z warzywami i szynką parmeńską

 

Sposób przygotowania:

Wytrawny sernik z warzywami i szynką parmeńską

Etap 1

Wytrawny sernik z warzywami i szynką parmeńską
Krakersy zmiksowane z roztopionym masłem

Krakersy wraz z masłem wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy krakersowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na dno wysypać masę krakersową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez około 20 minut w lodówce.

Etap 2

Ugotować brokuła i fasolkę szparagową, następnie pokroić/podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Szynkę parmeńską pokroić w paski, następnie smażyć na patelni przez około 5 minut. Razem z szynką można też zrumienić cebulę. Cukinię pokroić w talarki i również podsmażyć na jednej łyżce oleju.

Etap 3

Twaróg i ricottę wymieszać z jajkami, mąką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Etap 4

Wytrawny sernik z warzywami i szynką parmeńską
Masa twarogowa wymieszana z warzywami i szynką parmeńską

Warzywa i szynkę parmeńską wymieszać z masą serową, a następnie całość wylać do formy.

Etap 5

Wytrawny sernik z warzywami i szynką parmeńską
Upieczony sernik w oczekiwaniu na pokrojenie

Piec około 70 minut w 170 stopniach. W połowie pieczenia posypać sernik płatkami migdałowymi. Zanim pokroimy należy odczekać około 5 minut.


Tagi:

sernik ciasto