ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 526]

Zupa grzybowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa grzybowa z mrożonych prawdziwków jest tak smaczna jak ugotowana ze świeżych grzybów, z makaronem jest najlepsza.

Zupa grzybowa z makaronem  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa grzybowa z makaronem

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z makaronem
Grzyby świeże zamrażam po krótkim zblanszowaniu, do woreczka i do zamrażalnika, przed gotowaniem odmrażam w misce.

Odmrożone grzyby nożyczkami kroję na drobniej w misce, kilka zostawiam większych do dekoracji na talerzu.

Rozdrobnioną włoszczyznę na smalcu w garnku podsmażam z 5 minut co jakiś mieszając, do garnka wsypuję pokrojone grzyby z wodą po odmrożeniu, dolać wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka i gotować z 30 minut na średnim ogniu, do smaku dodać soli, pieprz mielony.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, gotować do zagęszczenia zupy mieszając, na koniec wsypać suszony koperek, podawać z ugotowanym makaronem. 
Z mrożonych grzybów pyszna zupa z makaronem
Makaron do zupy dodajemy jaki się lubi.
Z mrożonych grzybów pyszna zupa z makaronem
Na smalcu podsmażona włoszczyzna doda lepszego aromatu.
Z mrożonych grzybów pyszna zupa z makaronem
Mrożone, blanszowane grzyby, mamy o każdej porze roku.
Z mrożonych grzybów pyszna zupa z makaronem
Gotować wystarczy z 30 minut na średnim ogniu.
Z mrożonych grzybów pyszna zupa z makaronem
Najlepiej do zupy pasuje śmietana kwaśna