ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo miękkie, puszyste drożdżowe ciasto z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym jest idealne na ciepło ale również na zimno jako przekąska.

Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym

 

  • świeże drożdże 3 dag,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • cukier 5 łyżek,
  • masło stopione 100 gram,
  • mąka tortowa 50-60 dag,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • żółtka 2 sztuki,
  • jajka 1 sztuka,
  • 1 żółtko do posmarowania,
  • szpinak 1 pęczek,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • mozzarella 1 duża kulka,
  • oregano 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut. 

Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać mleko letnie, stopione letnie masło, 2 żółtka, 1 jajko i hakiem robota wyrabiać z 8 minut dość gęste ciasto, wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć misę talerzem, odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

Umyte liście szpinaku, ząbki czosnku, mozzarellę, olej rzepakowy włożyć do rozdrabniacza i wszystko zmiksować, wyłożyć do miski i wymieszać z pieprzem, solą, oregano. 

Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, podzielić na dwie części, na blacie podsypanym mąką rozwałkować 2 placki, na każdy nałożyć szpinak, zawinąć w roladę. 

Ułożyć w formie na papierze do pieczenia, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35-40 minut. 

Ciasto smakuje i na ciepło i na zimno np. z barszczem czerwonym, rosołem.
Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym
W robocie ciasto jest szybko dobrze wyrobione.
Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym
Przyprawy do szpinaku dodajemy jakie lubimy.
Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym
Placki powinny być nie za cienkie i nie za grube.
Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym
Posmarowanie ciasta żółtkiem nadaje połysku.
Drożdżówka z nadzieniem szpinakowym