migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W zamrażarce mam jeszcze spory zapas szpinaku więc powoli trzeba się go pozbywać. Upiekłam tartę na orkiszowym spodzie a szpinak posłużył mi jako farsz. Dorzuciłam też ser pleśniowy, który fajnie komponuje się ze szpinakiem.

Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

kruche ciasto

farsz

Sposób przygotowania:

Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Przygotować ciasto: 

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się zarumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół.

Przygotować farsz:

Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparowć całą wodę, wystudzić. Do miski przełożyć wystudzony szpinak. Dodać śmietanę i jajka. Dodać też przyprawy do smaku, z solą ostrożnie bo ser pleśniowy też nada słonawego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy pokruszyć ser pleśniowy i jeszcze raz wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć farsz i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż farsz się zetnie ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem.
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparowć całą wodę, wystudzić.
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Do miski przełożyć wystudzony szpinak. Dodać śmietanę i jajka. Dodać też przyprawy do smaku, z solą ostrożnie bo ser pleśniowy też nada słonawego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy pokruszyć ser plesniowy i jeszcze raz wymieszać.
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Na podpieczony spód wyłożyć farsz i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż farsz się zetnie ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.