Sposób przygotowania:
Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się zarumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół.
Przygotować farsz:
Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparowć całą wodę, wystudzić. Do miski przełożyć wystudzony szpinak. Dodać śmietanę i jajka. Dodać też przyprawy do smaku, z solą ostrożnie bo ser pleśniowy też nada słonawego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy pokruszyć ser pleśniowy i jeszcze raz wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż farsz się zetnie ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się zarumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół.
Przygotować farsz:
Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparowć całą wodę, wystudzić. Do miski przełożyć wystudzony szpinak. Dodać śmietanę i jajka. Dodać też przyprawy do smaku, z solą ostrożnie bo ser pleśniowy też nada słonawego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy pokruszyć ser pleśniowy i jeszcze raz wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż farsz się zetnie ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.
SylaUla