Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Z zielonym pieprzem w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najprostsza pieczona karkówka nabiera smaczku przez dodanie marynowanego zielonego pieprzu.

Z zielonym pieprzem w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Z zielonym pieprzem w sosie śmietanowym

 

 

Sposób przygotowania:

Z zielonym pieprzem w sosie śmietanowym
Umyte i oczyszczone mięso uformować do pieczenia. Przygotować marynatę z oleju , papryki, pieprzu , soli , majeranku . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na kilka godzin - najlepiej na noc .Piec zawiniętą w folię aluminiową przez 1,5 godziny w temperaturze 200 * C . Wyjąć i zlać tłuszcz z pieczenia ( podpowiadam - ja robię po prostu z boku dziurkę i przez nią wylewam tłuszcz do miseczki ) . Odwinąć folię i pokroić karkówkę w plastry. W garnuszku rozpuścić masło .Wrzucić lekko zmiażdżony pieprz zielony marynowany i smażyć chwilę mieszając ( ostrożnie by masło się nie przypaliło - dobrze by było użyć klarowanego ) .Wsypać mąkę - zamieszać. Rozprowadzić śmietanką . Doprawić do smaku szczyptą soli i mielonego pieprzu białego. Podawać mięso polane sosem dekorując dodatkowo pieprzem
Z zielonym pieprzem w sosie śmietanowym
Najpierw pieczemy karkówkę , a potem pokrojoną podajemy w sosie
Z zielonym pieprzem w sosie śmietanowym
Karkówkę natrzeć i zostawić by sie zamarynowała dobrze
Z zielonym pieprzem w sosie śmietanowym
Upiec zawiniętą w folię aluminiową w piekarniku w temperaturze 200 * C
Z zielonym pieprzem w sosie śmietanowym
Przygotować sos z masła , mąki , śmietanki i zielonego marynowanego pieprzu