Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zacierkowa z kuleczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przypomniało mi się , że kiedyś w domu robiło sie do kartoflanki zacierkę z majerankiem .

Zacierkowa z kuleczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zacierkowa z kuleczkami

 

  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • 5-6 małych ziemniaków ziemniaki
  • 1 cebule
  • 1/8 małej kapusty białej
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 średniej wielkości biała kiełbasa surowa ( garstka farszu z białej bez osłonki )
  • 1 litr wody ( po ugotowaniu zostanie ok. 3,5 szklanki )
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zacierkowa z kuleczkami
Obrać i umyć warzywa . Pokroić kapustę i cebulę w cienkie ,,piórka ", a ziemniaki w kostkę . Marchew i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) . Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa . Smażyć na średnim gazie często mieszając tak by zmiękły i lekko sie zrumieniły .
Przełożyć do garnka i zalać wodą ( zostawiając 1/4 szklanki ).
Posolić szczyptą soli i gotować .
Z farszu z białej kiełbasy robić małe kuleczki i wrzucać do zupy .
Zagnieść zacierkę z mąki zmieszanej ze szczyptą soli , majerankiem i pozostawioną wodą .
Po godzinie gotowania zupy skubać małe kluseczki- zacierki * i wrzucać na gotującą się zupę .Gotować jeszcze 30 minut na małym gazie .
Wlać śmietankę .
Podawać posypaną usiekaną natka pietruszki .
* Tym razem nie robiłam twardego ciasta - jest miękkie - ciągnące . Kluseczki nie maja regularnego kształtu . Część majeranku przechodzi z kluseczek do zupy .
Zacierkowa z kuleczkami
Pokroić lub utrzeć poszczególne składniki zupy
Zacierkowa z kuleczkami
Smażyć na oleju aż warzywa zmiękną i lekko sie zrumienią
Zacierkowa z kuleczkami
Warzywa zalać wodą i gotować - wrzucić kulki z farszu z białej kiełbasy i gotować dalej
Zacierkowa z kuleczkami
Zagnieść ciasto na zacierkę z mąki , majeranku , szczypty soli i wody ( nie za twardo ) - skubać zacierkę i wrzucać na wrzącą zupę