Sposób przygotowania:
Zacierkowa z kuleczkami
Obrać i umyć warzywa . Pokroić kapustę i cebulę w cienkie ,,piórka ", a ziemniaki w kostkę . Marchew i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) . Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie warzywa . Smażyć na średnim gazie często mieszając tak by zmiękły i lekko sie zrumieniły .
Przełożyć do garnka i zalać wodą ( zostawiając 1/4 szklanki ).
Posolić szczyptą soli i gotować .
Z farszu z białej kiełbasy robić małe kuleczki i wrzucać do zupy .
Zagnieść zacierkę z mąki zmieszanej ze szczyptą soli , majerankiem i pozostawioną wodą .
Po godzinie gotowania zupy skubać małe kluseczki- zacierki * i wrzucać na gotującą się zupę .Gotować jeszcze 30 minut na małym gazie .
Wlać śmietankę .
Podawać posypaną usiekaną natka pietruszki .
* Tym razem nie robiłam twardego ciasta - jest miękkie - ciągnące . Kluseczki nie maja regularnego kształtu . Część majeranku przechodzi z kluseczek do zupy .
Przełożyć do garnka i zalać wodą ( zostawiając 1/4 szklanki ).
Posolić szczyptą soli i gotować .
Z farszu z białej kiełbasy robić małe kuleczki i wrzucać do zupy .
Zagnieść zacierkę z mąki zmieszanej ze szczyptą soli , majerankiem i pozostawioną wodą .
Po godzinie gotowania zupy skubać małe kluseczki- zacierki * i wrzucać na gotującą się zupę .Gotować jeszcze 30 minut na małym gazie .
Wlać śmietankę .
Podawać posypaną usiekaną natka pietruszki .
* Tym razem nie robiłam twardego ciasta - jest miękkie - ciągnące . Kluseczki nie maja regularnego kształtu . Część majeranku przechodzi z kluseczek do zupy .
zewa
Zupka pycha, ale u mnie na zupy mają długie zęby.
Babciagramolka
Przyznać Ci się do czegoś - ja też tak mam . Musze już mieć super ochotę na zupę by ją zrobić . Zauważyłam , że najchętniej jem zupy jak sie zrobi zimno , lub chłodniki jak jest upał - w pozostałym czasie jestem zmuszana przez Rodzicielke do ich gotowania .