Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Zając duszony z pieczarkami

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1307

Mięso umyć dokładnie, osuszyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, zalać zsiadłym

Zając duszony z pieczarkami

Składniki:

Zając duszony z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zając duszony z pieczarkami
Mięso umyć dokładnie, osuszyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, zalać zsiadłym mlekiem lub serwatką i odstawić na około 15 minut. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie wyjąć mięso z zalewy, starannie wytrzeć, obrać z błon, oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić krótko mięso, przełożyć je do rondla. Pieczarki obrać i pokroić w listki, dodać do mięsa razem z wcześniej posiekaną cebulą. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietanę roztrzepaną z mąką, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.