jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zajączek w jaglance

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To wegetariańskie bardzo zdrowe danie z kaszy jaglanej można podać dzieciom tym małym i tym dużym. Niejeden niejadek skusi się na takiego zajączka.

Zajączek w jaglance Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zajączek w jaglance

 

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 buraczki średnie czerwone
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • sałata masłowa, rukola do dekoracji
  • sok z cytryny i miód lipowy do smaku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 6 łyżek pesto
  • koperek do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Zajączek w jaglance
Gotujemy kaszę wg wskazówek na opakowaniu. Obieramy buraczki, trzemy je w drobną łezkę po czym przekładamy do garnuszka. Podlewamy niewielka ilością wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Doprawiamy buraczki sokiem z cytryny, miodem i pieprzem ziołowym do smaku. Dzielimy kaszę na trzy części. Do jednej części ciepłej kaszy dodajemy starty parmezan i migdały - mieszamy. Dodajemy do drugiej części buraczki w takiej proporcji by powstała kleista masa. Trzecią część mieszamy z pesto. Z żółtych plasterków wycinamy słoneczka. Do foremki w kształcie zajączka wkładamy jasną kaszę ugniatając ją lekko. Wyjmujemy zajączka z foremki na talerz. Dekorujemy talerz z pozostałymi kolorowymi kaszami. Zagrzewamy jeśli trzeba. Dekorujemy porcje sałatą, rukolą i koperkiem. Umieszczamy słoneczko. Takie same porcje przygotowujemy na pozostałych talerzach.
Zajączek w jaglance
Dodajemy do drugiej części kaszy buraczki w takiej proporcji by powstała kleista masa.
Zajączek w jaglance
Trzecią część kaszy jaglanej mieszamy z pesto.