marion12

marion12

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zakopianka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bardzo słodkie, w sam raz do kawy a także dla naszych pociech

Zakopianka

Składniki:

Zakopianka

 

 

  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 3 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 2 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zakopianka
Masło rozpuscić w rondelku, dolać wodę i gotujemy na średnim ogniu.Następnie dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy przez 5 minut na małym ogniu. Przygotowaną masę należy ostudzić , kolejno dodajemy jajka i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy na wysmarowanych tłuszczem formach. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170° C.
Budynie gotujemy i studzimy. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i ostudzony budyń. Ostudzone placki przekładamy przygotowanym kremem, obsypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.
Wierzch mozna polać polwą gotową bądź posypac pudrem