Sposób przygotowania:
Zakręcona sałatka makaronowa
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy do wystudzenia. Ser solankowy z oliwkami oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Z papryczek usuwamy łodyżki i ziarenka, bardzo drobno siekamy. Peperoni dodajemy do jogurtu naturalnego zmieszanego z majonezem. Doprawiamy do smaku solą.Do dużej miski wrzucamy ugotowany makaron, ostudzoną pierś z kurczaka, kukurydzę, ogórka oraz ser solankowy z oliwkami.Wlewamy sos jogurtowo- majonezowy i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dodajemy posiekaną drobno bazylię oraz połowę kiełków, delikatnie mieszamy. Przybieramy pozostałymi kiełkami.