Sposób przygotowania:
Zakręcone bułeczki z cynamonem
Drożdże łączymy z mlekiem i cukrem, odstawiamy na chwilkę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do mąki dodajemy drożdżowy zaczyn, rozpuszczone masło i jajka.
Zagniatamy ciasto.
Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm.
Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.
Zwijamy w rulon.
Kroimy na około 15 cm ruloniki.
Następnie kroimy wzdłuż i skręcamy i zlepiamy brzegi formując zgrabną bułeczkę.
Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę piekarnikową.
Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do mąki dodajemy drożdżowy zaczyn, rozpuszczone masło i jajka.
Zagniatamy ciasto.
Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm.
Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.
Zwijamy w rulon.
Kroimy na około 15 cm ruloniki.
Następnie kroimy wzdłuż i skręcamy i zlepiamy brzegi formując zgrabną bułeczkę.
Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę piekarnikową.
Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)