Sposób przygotowania:
Zakręcone kapuśniaczki z seremEtap 1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Palmę roztopić i przestudzić.
Etap 3
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej płatki i sól, dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, roztopioną palmę i jajko.
Etap 5
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ciasto kleiło się do rąk, dosypać więcej mąki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Etap 7
Kapustę poszatkować, dodać do cebuli razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć dalej razem na średnim ogniu, co chwilę mieszając, aż kapusta zmięknie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Przestudzić.
Etap 8
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm.
Etap 9
Na cieście rozłożyć kapustę.
Etap 10
Zwinąć w ścisłą roladę, kroić w ok. 2 cm grubości plastry. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przeciętymi stronami do dołu i góry. Przykryć, odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 11
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 12
Tarty ser rozłożyć na kapuśniaczkach.
Etap 13
Piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut (aż się ładnie zrumienią). Podawać z dowolnym sosem, np. z ketchupem.
Alex_M