Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki z grzybami wg Triss
Grzyby namoczyć całą noc, następnie ugotować. Grzyby po ugotowaniu pokroić w kostkę (wodę można użyć do zupy grzybowej). Cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Kapustę kiszoną posiekać i podgotować kilkanaście minut w wodzie, aby zmiękła, odsączyć z wody. Kapustę, pokrojone grzyby dodać do miski, dołożyć cebulę i czosnek. Doprawić obficie solą i pieprzem, dodać jajko, oraz bułkę tartą, wymieszać. Ciasto odpakować, przeciąć na pół, aby powstały dwa prostokąty. Na cieście ułożyć porcję farszu, spłaszczyć lekko i uformować wałek. Przykryć farsz wystającymi kawałkami ciasta , zlepić je na środku. Zlepić końce ciasta i odwrócić wałek łączeniem do dołu. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać oregano. Piec w 200st. C do zrumienienia się ciasta ok. 25 min.