Sposób przygotowania:
Zakręcone mini-pizze
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn z masłem i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. W czasie gdy ciasto rośnie należy pokroić cebulkę, pomidory i szynkę oraz zetrzeć ser. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować Pesto (użyłam Pesto Rosso, ale można użyć także paprykowego), posypać oregano. Na posmarowanym cieście rozsypać dodatki: szynkę, cebulkę i pomidory, a na wierzch ser żółty. Zrolować i przy pomocy nitki pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec koło 15-20 minut, w zależności od wielkości. Podawać gorące z sosem czosnkowym lub keczupem, ślimaczki można podać jako dodatek do sałatki lub lekkiej zupy-kremu.
anemon
kołczu