Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zakręcony omlet.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszysty, gruby omlet który zadowoli niejednego głodomora.

Zakręcony omlet. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zakręcony omlet.

 

  • 3 jajka – można dać 4 białka i 2 żółtka będzie bardziej białkowo
  • 3 łyżko otrębów owsianych lub mąki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mleka
  • kilka plasterków wędliny – u mnie poszła obsychająca się szynka
  • kilka cienkich plastrów pomidora
  • dwa liście sałaty
  • odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Zakręcony omlet.
Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy przyprawy i otręby..dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę aby otręby namokły. W tym czasie kroimy w plasterki dodatki które położymy na wierzch. Rozgrzewamy patelnię, jeśli ktoś używa tłuszczu...wystarczy lekko przetrzeć. Jeszcze raz dokładnie mieszamy masę jajeczną i wylewamy na gorącą patelnię. I teraz UWAGA...mieszamy cały czas jak na jajecznicę. Gdy jajka będą już w połowie ścięte wtedy przestajemy mieszać, równamy powierzchnię i zostawiamy omlet aby sobie doszedł. Można przykryć wtedy skróci się czas smażenia. Gdy góra dostatecznie się zetnie...zsuwamy go na talerz. I teraz nakładamy co nam tylko pasuje...wędlina, sałata, pomidory, ogórek itd... Jeszcze ciepły zwijamy, można jeść w całości, a można pokroić w plastry i podać na stół jako przekąskę.
Zakręcony omlet.
Takim wypasionym plackiem nikt nie pogardzi, bo kto by powiedział, że to dietetyczne?