Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Zalewajka Lukrecji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Super zupa na bazie barszczu, kwaskowata i sycąca

Zalewajka Lukrecji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zalewajka Lukrecji

 

  • 500g kiełbasy cienkiej dowolny rodzaj
  • 5 jajek
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 butelka barszczu lub zakwas domowej roboty około 0,5 l
  • kwasek cytrynowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • około 4 l wody
  • 2 cebule
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zalewajka Lukrecji
Kiełbasę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garczka i zalewamy wodą. Solimy lub dodajemy warzywko. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kiełbasy.Gotujemy kilka minut. Dodajemy barszcz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na brązowy kolor. Dodajemy do zupy. Zabielamy śmietaną. Jeżeli zupa jest mało kwaśna dodajemy odrobine kwasku cytrynowego. Jajka gotujemy na twardo , kroimy w kostę i dodajemy do zupy.
Zalewajka Lukrecji
Kiełbasę kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy.
Zalewajka Lukrecji
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Zalewajka Lukrecji
Cebulę podsmażamy i również dodajemy do zupy.
Zalewajka Lukrecji
Dodajemy barszcz, śmietanę i pokrojone w kostkę jajko