kurka79

kurka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zapiekana łopatka z maślanymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Troszkę pracochłonne jest to danie ale warto poświęcić czas by chociaż od czasu do czasu zjeść coś pysznego i domowego.

Zapiekana łopatka z maślanymi ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana łopatka z maślanymi ziemniakami

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 kg ziemniaków
  • Mieszanka przyprawowa:
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta curry
  • sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wody
  • odrobina mieszanki przyprawowej (przygotowanej jak wyżej)
  • tłuszcz do smażenia mięsa
  • 1/2 kostki masła do smażenia ziemniaków

Sposób przygotowania:

Zapiekana łopatka z maślanymi ziemniakami
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach uważając by się nie rozgotowały. Studzimy i obieramy ze skóry. Mięso kroimy na plastry i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu obsypując mieszanką przyprawową(jeśli chcemy by danie było bezglutenowe tak jak moje to pamiętajmy by użyć sprawdzonych czyli wolnych od glutenu przypraw). Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy na pół plastry i wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos i polewamy nim pieczarki. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy bez przykrycia ok. 50 min. Ziemniaki kroimy w dość grube plastry i podsmażamy na maśle. Zapiekankę podajemy z ziemniakami z patelni.
Zapiekana łopatka z maślanymi ziemniakami
Podsmażamy mięso obsypując je mieszanką przyprawowową
Zapiekana łopatka z maślanymi ziemniakami
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wykładamy na nie pieczarki
Zapiekana łopatka z maślanymi ziemniakami
Na warstwę pieczarek wylewamy sos i wstawiamy do piekarnika
Zapiekana łopatka z maślanymi ziemniakami
Ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy na plastry i podsmażamy na maśle.