Sposób przygotowania:
Zapiekana papryka po jarsku
1. Wytnij z papryki okienka i skrój je w drobną kostkę. Pokrojone drobno pieczarki wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Po odparowaniu wody i leciutkim podsmażeniu pieczarek dodaj pokrojoną na drobną kostkę marchewkę. Dodaj pokrojoną na cienkie plasterki cebulę i skrojoną paprykę z okienek. Podduś składniki aż staną się wystarczająco miękkie. Dodaj groszek (u mnie na zdjęciach go nie ma, ale farsz jest smaczniejszy z jego dodatkiem). Dodaj 2-3 czubate łyżki skrojonej cienko dymki i przygotowany wg przepisu na opakowaniu gotowy kuskus. Dopraw solą, pieprzem (i wegetą). 2. Po doprawieniu i dokładnym wymieszaniu składników odstaw patelnię z ognia. Dodaj do farszu startego żółtego sera, ilość wg uznania. Przemieszaj farsz. 3. Wypełnij wydrążone papryki farszem . Włóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. Piecz ok. 25 minut. Posyp wierzch pozostałą ilością startego sera. Zapiekaj jeszcze przez ok. 10 minut. Podając posyp posiekaną dymką lub ulubioną zieleniną