Kathlyn

Kathlyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Zapiekana papryka po jarsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna zapiekana papryka z jarskim farszem. Kuskus w przepisie można zastąpić ryżem. Zmodyfikowany przepis z gazetki.

Zapiekana papryka po jarsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekana papryka po jarsku

 

  • papryka czerwona/żółta, 2 sztuki
  • pieczarki, 5-6 sztuk zależnie od wielkości
  • marchew, 1 sztuka
  • cebula biała, 1 sztuka
  • posiekana cebulka dymka, 3-4 łyżki
  • ser żółty (edamski, gouda), 10 - 15 dag
  • kasza kuskus, ok. 1/3 szklanki
  • olej, kilka łyżek
  • sól, pieprz, opcjonalnie wegeta, wg uznania
  • groszek konserwowy, mała puszka

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana papryka po jarsku
1. Wytnij z papryki okienka i skrój je w drobną kostkę. Pokrojone drobno pieczarki wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Po odparowaniu wody i leciutkim podsmażeniu pieczarek dodaj pokrojoną na drobną kostkę marchewkę. Dodaj pokrojoną na cienkie plasterki cebulę i skrojoną paprykę z okienek. Podduś składniki aż staną się wystarczająco miękkie. Dodaj groszek (u mnie na zdjęciach go nie ma, ale farsz jest smaczniejszy z jego dodatkiem). Dodaj 2-3 czubate łyżki skrojonej cienko dymki i przygotowany wg przepisu na opakowaniu gotowy kuskus. Dopraw solą, pieprzem (i wegetą). 2. Po doprawieniu i dokładnym wymieszaniu składników odstaw patelnię z ognia. Dodaj do farszu startego żółtego sera, ilość wg uznania. Przemieszaj farsz. 3. Wypełnij wydrążone papryki farszem . Włóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. Piecz ok. 25 minut. Posyp wierzch pozostałą ilością startego sera. Zapiekaj jeszcze przez ok. 10 minut. Podając posyp posiekaną dymką lub ulubioną zieleniną
Zapiekana papryka po jarsku
Pamiętajmy o odpowiednio długim czasie dla podduszenia marchewki i papryki.
Zapiekana papryka po jarsku
Starty ser dodajemy do farszu już po zaprzestaniu gotowania, oczywiście starannie mieszając.
Zapiekana papryka po jarsku
Wypełnione farszem papryczki, gotowe do wstawienia do piecyka.