Sposób przygotowania:
Zapiekana zupa cebulowa 3
Cebulę obieramy i kroimy w "piórka" (jeżeli cebule są duże to dobrze jest jeszcze przekroić w poprzek). Ja mogę kroić cebulę godzinami, bo noszę soczewki i nie płaczę przy krojeniu cebuli:). Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z 4 łyżkami masła i dusimy ok. 20 minut do momentu, aż stanie się przezroczysta. Dorzucamy tymianek i liście laurowe. Do garnka wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, wlewamy 1i 1/2 litra wody, dodajemy kostkę rosołową i wszystko gotujemy ok. 15 minut. Pod smażącą się cebulą zwiększamy ogień, żeby cebula zmieniła kolor na złotobrązowy. Można dodać łyżkę lub dwie mąki, żeby zupa była bardziej zawiesista i gęsta.Podsmażoną cebulę z mąką dodajemy do bulionu i gotujemy wszystko razem ok. 15 minut.Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy grzanki: kromki chleba smarujemy z obu stron masłem i kroimy w kosteczkę, rozsypujemy na blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Co jakiś czas sprawdzamy czy grzanki stwardniały i są gotowe. Aby zupę zapiec należy przelać ją do żaroodpornego naczynia, następnie posypać grzankami (można zostawić trochę grzanek, żeby móc potem pochrupać), na wierzch ścieramy żółty ser i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut w 190 st. C.