Sposób przygotowania:
Zapiekana zupa z kapusty włoskiej
Kapustę włoską myjemy, osuszamy i szatkujemy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać dwie łyżki oleju, zeszklić czosnek i cebulę. Dołożyć kapustę i pomidory, całość zalać bulionem, zagotować, dusić na małym ogniu około 15 minut. Kabanosy pokroić w plasterki, dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba przekrawamy na pół. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzch każdej porcji kładziemy chleb, posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.