Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetne szybkie dane na piątkowy obiad. Z powodzeniem nadaje się do tego każda ryba. Polecam szczególnie dla osób lubiących szybkie dania dala całej rodziny.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

 

  • 5 ugotowanych średnich ziemniaków,
  • 30 dag dowolnej ryby (u mnie 4 kostki łososiowe)
  • 1paczka szpinaku rozdrobnionego
  • 1 marchewka i pietruszka pokrojone w słupki,
  • 1 śmietana jogurtowa
  • 20 dag sera żółtego
  • 1jajko
  • przyprawy :pieprz cytrynowy,sól i pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Ziemniaki gotujemy i kroimy w krążki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem i chwile dusimy. Dodajemy warzywa i chwile razem dusimy. Ze śmietany, jajka i startego żółtego sera robimy sos (odrobinę sera zostawiamy do posypania po wierzchu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.Układamy warstwami :ziemniaki , sos, szpinak, ryba, sos i znowu ziemniaki a na wierzch starty ser. Posypujemy oregano. Wstawiamy na ok 20 min do pieca na 180 stopni.