SUPERPRZEPIS

Zapiekane bataty

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zapiekane bataty

Bataty przygotujemy bardzo szybko. Moja rodzina je bardzo lubi, najlepsze są zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne danie.

Składniki:

Zapiekane bataty

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane bataty

ETAP 1:

Zapiekane bataty
batata szoruję dokładnie i polewam oliwą z czosnkiem

Bataty dokładnie szoruję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek sprasowany, sól, bazylię, oregano.

ETAP 2:

Zapiekane bataty
batata owijam w foli aluminiowej przed pieczeniem

Marynatą smaruję bataty i owijam w folię aluminiową.

ETAP 3:

Zapiekane bataty
na połowkach batata układam warzywa i ser

Piernik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba.

Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli.

ETAP 4:

Zapiekane bataty
bataty układam na blaszce przed ponownym zapiekaniem

Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.


Tagi:

warzywa danie