Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekane chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chili con carne w innym wydaniu.

Zapiekane chili con carne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane chili con carne

 

  • ok. 14 usmażonych naleśników bez cukru
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ok. 60 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • ok. 15 dużych pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 20-30 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekane chili con carne
Naleśniki usmażyć bez cukru.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej mięso i usmażyć je razem, przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa. Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć je. Do garnka z mięsem dodać pieczarki, kukurydzę razem z zalewą i fasolkę z zalewą. Dodać koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dolać odrobinę wody (sos ma być gęsty). Wszystko zagotować. Na każdy naleśnik nałożyć trochę przygotowanego farszu, zwinąć w rulony. Nadziane naleśniki ułożyć na blasze. Na wierzch posypać starty na tarce o dużych oczkach ser (ilość wg upodobań). Zapiekać w 180 stopniach tak długo, aż ser się roztopi.
Zapiekane chili con carne
Wcześniej usmażone bez dodatku cukru naleśniki.
Zapiekane chili con carne
Przygotowane do nadziania chili con carne.
Zapiekane chili con carne
Zawinięte w naleśniki chili con carne ułożone na blasze.