iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekane domowe kiełbaski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobre na ciepło, ale i zimne są bardzo smaczne.

Zapiekane domowe kiełbaski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane domowe kiełbaski

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 gałązka liści selera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Glazura:
  • 7 łyżek musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka gorczycy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane domowe kiełbaski
Mikserem bardzo drobno posiekać cebule, czosnek oraz liście selera. Mięso mielone wymieszać z pastą selerową-cebulową, wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso odstawić do lodówki na minimum 2 godz, masa musi się dobrze schłodzić. Osobno wymieszać musztardę z miodem, sosem sojowym i gorczycą, z zimnego mięsa mokrymi dłońmi uformować malutkie kiełbaski i dokładnie obtoczyć w glazurze miodowo-musztardowej (glazura jest gęsta więc bardzo dobrze pokrywa mięso). Gotowe kiełbaski ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać resztą glazury która nam została.
Zapiekać w temp.180 st. około 30min.
Zapiekane domowe kiełbaski
Dokładnie wymieszać masę mięsną z masą cebulową, doprawić
Zapiekane domowe kiełbaski
Z podanych składników glazury przygotować mieszankę
Zapiekane domowe kiełbaski
Kiełbaski pokryte glazurą ułożyć w naczyniu do zapiekania

Tagi:

mięso sosy