Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekane kotleciki mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotleciki z mielonej wieprzowiny zapiekane z majonezem i żółtym serem.

Zapiekane kotleciki mielone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane kotleciki mielone

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30-40 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekane kotleciki mielone
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać jajko, połowę pokrojonej w kostkę cebuli, bułkę tartą, pieprz i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Mięsną masę podzielić na 4 części. Każdą część uformować w okrągły kotlecik, mocno spłaszczyć i kłaść na rozgrzany olej. Kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron (nie trzeba ich w środku dosmażać) i przełożyć do naczynia do zapiekania. Resztę pokrojonej w kostkę cebuli przełożyć do miseczki. Dodać do niej majonez, sok z cytryny, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na podsmażonych kotlecikach. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ułożyć na kotlecikach. Kotlety zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Zapiekane kotleciki mielone
Mięso z dodatkiem jajka bułki tartej cebuli i przypraw.
Zapiekane kotleciki mielone
Kotleciki uformowane z mięsnej masy smażone na oleju.
Zapiekane kotleciki mielone
Cebula wymieszana z majonezem i przyprawami rozłożona na kotlecikach.
Zapiekane kotleciki mielone
Starty żółty ser rozłożony na kotlecikach.