Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekane polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapiekane marynowane polędwiczki z kurczaka z wędzonką wiejską i serem.

Zapiekane polędwiczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane polędwiczki

 

  • 8 polędwiczek z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 plasterków wędzonki wiejskiej
  • 15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekane polędwiczki
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego olej, zioła prowansalskie i przyprawy, dokładnie wymieszać. Marynatą zalać polędwiczki i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Polędwiczki w marynacie odłożyć na ok. 1 godzinę. Zamarynowane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na mięsie ułożyć plasterki wędzonki, posypać startym serem. Polędwiczki zapiekać w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Gotowe mięso podzielić na porcje.
Zapiekane polędwiczki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Zapiekane polędwiczki
Polędwiczki z kurczaka dokładnie pokryte marynatą.
Zapiekane polędwiczki
Zamarynowane mięso ułożone w naczyniu do zapiekania.
Zapiekane polędwiczki
Plasterki wędzonki ułożone na mięsie i posypane tartym serem.