Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zapiekane pulpety

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ja najczęściej używam mięsa z indyka.

Zapiekane pulpety

Składniki:

Zapiekane pulpety

 

  • 1mała,czerstwa bułka,
  • 150ml.mleka,
  • 3-4ząbki czosnku,
  • 2cebule,
  • 1kg.mięsa mielonego,
  • 2jajka,
  • 2-3łyżki ostrej musztardy,
  • 1łyżka mąki,
  • 1szkl.gęstej 18% śmietany,
  • 4łyżki startego żółtego sera,
  • 1łyżka ziół prowansalskich,
  • 5listków laurowych,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane pulpety
Bułkę namoczyć w mleku,czosnek i cebulę posiekać,połączyć z mięsem,odciśniętą bułką,1jajkiem,musztardą oraz mąką,przyprawić solą i pieprzem.Uformować małe kulki,gotować ok.15min.w posolonej wodzie z liśćmi laurowymi,a następnie pulpety delikatnie wyjąć łyżką cedzakową,odsączyć.Śmietanę ubić,dodając pozostałe jajko,wsypać zioła prowansalskie,sól i pieprz.Pulpeciki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym,zalać sosem śmietanowym i piec ok.15min.w 180"C.Po upływie tego czasu posypać pulpety żółtym serem i papryką i piec jeszcze 5min.