jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zapiekanka bałkańska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Makaron z dodatkiem ryby i brokuła zapiekany w kremowym sosie pod warstwą sera żółtego:)

Zapiekanka bałkańska

Składniki:

Zapiekanka bałkańska

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka bałkańska
Rybę pokroić na małe kawałki i przyprawić przyprawą do ryb. Brokuła umyć, osuszyć i podzielić na małe różyczki. Mleko zagotować. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodawać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Do żaroodpornego naczynia wlać sos, na tyle aby pokrył dno, a następnie ułożyć w nim połowę porcji surowego makaronu, rybę, różyczki brokuła, przykryć pozostałym makaronem i wszystko zalać przygotowanym sosem. Zapiekać około 60-70 minut w temperaturze 180°C, a po upływie końca pieczenia posypać startym na tarce z dużymi oczkami serem żółtym i zapiekać do momentu, aż ser się rozpuści.