Sposób przygotowania:
Zapiekanka biała
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odcedzić i pozostawić pod przykryciem.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i podgotować tylko kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzić z wody.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć na oleju.
Zrobić sos.
Mleko zagotować. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Następnie duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim makaron, kurczaka i brokuły, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną potrawę zalać sosem.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180C.
Pod koniec pieczenia posypać startym na tarce o małych oczkach żółtym serem, aby ser zdążył się rozpuścić.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i podgotować tylko kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzić z wody.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i podsmażyć na oleju.
Zrobić sos.
Mleko zagotować. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Następnie duże naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim makaron, kurczaka i brokuły, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną potrawę zalać sosem.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180C.
Pod koniec pieczenia posypać startym na tarce o małych oczkach żółtym serem, aby ser zdążył się rozpuścić.