Zapiekanka bolońska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna zapiekanka, którą odkryłam rok temu. Robię przy każdej okazji, wg mnie najlepsza.

Zapiekanka bolońska

Składniki:

Zapiekanka bolońska

 

  • 1 szt. Fix do spaghetti Winiary,
  • 250 g makaronu świderki,
  • 1 cebula,
  • pół papryki czerwonej,
  • 1 szt. marchew,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 50 dag sera zółtego,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka bolońska
1. Makaron (najlepiej świderki) ugotować w dużej ilości osolonej wody. Powinien być na wpół miękki. Odsączyć. 2. Warzywa oczyścić. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać w blenderze. Pieczarki pokroić na kawałki. 3. Warzywa poddusić na oliwie, dodać mięso i smażyć przez 10 minut. 4. Do tego wlewamy 300 ml wody i wsypujemy Fix. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. 5. W naczyniu żaroodpornym do zapiekania układamy warstwami: makaron, sos mięsny, ser. 6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, należy zapiekać około 15 minut pod przykryciem.