kama1132

kama1132

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 139]

Zapiekanka bretońska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekanka bretońska wyśmienita na obiad

Zapiekanka bretońska

Składniki:

Zapiekanka bretońska

 

  • 1 kg młodej cukinii
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia i podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Zapiekanka bretońska
Cukinię dokładnie umyć, obrać, pokroić, odrzucając nasiona, posolić i przykryć. Gdy puści sok, odlać go. Dodać łyżkę masła, zmiksować. Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć, po czym dodać do cukinii. Wbić jajka, roztrzepać całą masę. Dodać posiekana natkę pietruszki, wymieszać. Przelać do żaroodpornego naczynia natłuszczonego masłem, doprawić solą i pieprzem. Posypać parmezanem. Zapiekać mniej więcej godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C.