Sposób przygotowania:
Zapiekanka - brokuLOVE pyszności
PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nastawiamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze cząstki i doprawiamy: solą, pieprzem, słodką papryką oraz przetartym ząbkiem czosnku. Jeżeli dysponujemy czasem, możemy odstawić mięso do lodówki, aby smaki się przegryzły – jeżeli nie, wrzucamy od razu na patelnie i smażymy. Do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki oliwy, wrzucamy 250g makaronu penne. Gotujemy na małym ogniu docelowo przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch minutach wrzucamy do tego samego garnka mrożone różyczki brokuła HORTEX i gotujemy razem jeszcze przez 8 minut. Do 250 ml śmietanki do zup i sosów wbijamy 1 całe jajo, dodajemy pieprz, sól, chili oraz kompozycję przypraw włoskich lub suszone zioła oregano i bazylii. Całość mieszamy widelcem, lekko roztrzepując. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać nasze danie smarujemy od wewnętrznej strony odrobiną masła. Wykładamy na to makaron, który posypujemy jeszcze do smaku ziołami. Na makaron kładziemy ok. 100g żółtego, wcześniej startego sera typu gouda. Następnie układamy kawałki wcześniej upieczonego kurczaka oraz wyjęte z wody różyczki brokułu. Całość zalewamy śmietanką z dodatkami oraz posypujemy jeszcze z wierzchu delikatnie żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do już nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aż do zgęstnienia sosu śmietanowego. Serdecznie polecam i życzę smacznego.