Sposób przygotowania:
Zapiekanka brokułowo - ryżowa
Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie - odcedzamy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotowy - odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim warstwę ryżu, następnie brokuły i pokrojony w kostkę ser feta i całość przykrywamy pozostałym ryżem. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy. Powoli dolewamy mleka mieszając ciągle na ogniu aż uzyskamy pożądaną przez nas konsystencję sosu. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Sosem zalewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. Smacznego!