Pamplemousse

Pamplemousse

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Zapiekanka carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna zapiekanka, będąca alternatywą dla klasycznej carbonary

Zapiekanka carbonara

Składniki:

Zapiekanka carbonara

 

  • 0,5 opakowania makaronu rurki "Pastani"(może być też inny), czyli ok. 250 g
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 0,5 główki czosnku
  • 1 duży kubek śmietany 18%
  • 0,5 kg sera żółtego o wyrazistym smaku
  • 1 nieduży pęczek szczypiorku
  • tymianek, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka carbonara
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju według przepisu podanego na opakowaniu. Boczek kroimy w grube plasterki, a te w paski poprzeczne. Podsmażamy na suchej patelni, bez tłuszczu, ponieważ boczek jest wystarczająco tłusty. Czasami do boczku dorzucam jedną, pokrojoną w półplasterki cebulę, czasem pieczarki, ale oryginalna carbonara nie zawiera takich dodatków i bez nich jest równie pyszczna. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany drobno czosnek. Makaron przelewamy wodą i przekładamy do brytfanny, rozsmarowujemy na nim cieniutką warstwę śmietany, na tym układamy boczek. Całość polewamy śmietaną (musi być dość gęsta, żeby nie spłynęła na sam spód brytfanny) lub śmietaną rozrobioną z niewielką ilością wody lub mleka. Posypujemy obficie szczypiorkiem. Ścieramy ser na tarce o grubych oczkach i posypujemy całość. Oprószamy tymiankiem (lub innymi ziołami, np. bazylią, oregano) i obficie okraszamy pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 30 minut (aż ser się roztopi, makaron lekko przyrumieni, a całość będzie dość zwarta). Smacznego :)) Zdjęcia niestety nie mogę dodać, bo zapiekanka zniknęła za szybko.

Tagi:

makaron sery ser