jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekanka dla bawołka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie i pożywne danie obiadowe

Zapiekanka dla bawołka

Składniki:

Zapiekanka dla bawołka

 

  • 30 g masła
  • 125 g pieczarek w plasterkach
  • 1 zielona papryka
  • 125 g szynki w plasterkach
  • 1/2 kubka mrożonego groszku
  • 6 jajek
  • 1 kubek śmietany lub mleka
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki ugotowanego
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 25 g świeżo utartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Zapiekanka dla bawołka
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 C.

Posmarować cienko płaskie naczynie o średnicy 23 cm oliwą lub stopionym masłem.

Stopić masło na patelni dać pieczarki i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty.

Dodać paprykę i smażyć 1 minutę.

Dodać szynkę i groszek.

Zdjąć patelnię z ognia i trochę ostudzić.

W małej misce wymieszać jajka, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.

Wymieszać z makaronem ryżowym wstążki, pietruszką i pieczarkami i wyłożyć do przygotowanego naczynia.

Posypać parmezanem i piec 25-30 minut