Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka dyniowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smaczna zapiekanka z dynia w roli glównej.

Zapiekanka dyniowa

Składniki:

Zapiekanka dyniowa

 

  • papryka czerwona,
  • 300g obranej dyni,
  • 3 cebule,
  • łyżka maki ( z lekkim czubem),
  • vegeta, papryka, pieprz, łyżeczka cukru, kilka kropel soku z cytryny, oregano.
  • 1/2 szklanki rosołu (pół szklanki gorącej wody + poł kostki rosołowej np drobiowej),
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • łyżka masła krowiego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka dyniowa
Dynie obrac, umyc i pokroic na ok pólcentymetrowe prostokaty, po czym wrzucic do garnka z sola i cukrem, zalac wrzatkiem i gotowac przez ok 8 min, odcedzic. Cebule obrac, umyc i zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Papryke obrac umyc i pokroic w cienkie slupki. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic papryke, podsmazyc przez kilka minut (3-5), po czym dodac cebule, smazyc kolejne 2-3 minuty, dodac make, odrobine soli, wymieszac. Zalac rosolem, wymieszac, dodac smietanke, przyprawic sola, pieprzem, papryka i odrobina vegety. W formie do zapiekania ulozyc dynie, zalac sosem, wierzch posypac oregano i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach (pierwsze 10 minut pieklam w 220, nastepne 20 minut, w 200 stopniach, do zezlocenia). Podawac na cieplo.

Tagi:

dynia mak