Sposób przygotowania:
Zapiekanka dyniowa
Dynie obrac, umyc i pokroic na ok pólcentymetrowe prostokaty, po czym wrzucic do garnka z sola i cukrem, zalac wrzatkiem i gotowac przez ok 8 min, odcedzic. Cebule obrac, umyc i zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Papryke obrac umyc i pokroic w cienkie slupki. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic papryke, podsmazyc przez kilka minut (3-5), po czym dodac cebule, smazyc kolejne 2-3 minuty, dodac make, odrobine soli, wymieszac. Zalac rosolem, wymieszac, dodac smietanke, przyprawic sola, pieprzem, papryka i odrobina vegety. W formie do zapiekania ulozyc dynie, zalac sosem, wierzch posypac oregano i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach (pierwsze 10 minut pieklam w 220, nastepne 20 minut, w 200 stopniach, do zezlocenia). Podawac na cieplo.
pusieczek2@wp.pl
msewka
Babciagramolka