goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Zapiekanka dyniowo-ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W sam raz na jesienny obiad

Zapiekanka dyniowo-ryżowa

Składniki:

Zapiekanka dyniowo-ryżowa

 

  • ryż 30 dag
  • dynia 1/2 kg
  • cebula 2 sztuki
  • olej 4 łyżki
  • przecier pomidorowy 1 szklanka
  • ser żółty 20 dag
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka dyniowo-ryżowa
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na tłuszczu. Dynię oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dynię mieszamy z ryżem, cebulą. Doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne napełniamy przygotowanymi składnikami, całość zalewamy przecierem pomidorowym, a wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Tagi:

ryż sery dynia ser