Sposób przygotowania:
Zapiekanka Eli z tortilliprzygotowanie farszu paprykowego
Papryki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Przygotować serki topione i przyprawy.
przygotowanie farszu paprykowego cd
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę i czosnek. Do cebuli dodać paprykę, przyprawy i razem chwilę smażyć. Na koniec dodać serki topione i wymieszać.
przygotowanie mięsa
Opłukane i osuszone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Obrać cebulę z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Przygotować tortille.
przygotowanie mięsa cd
Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, i przyprawy. Całość usmażyć.
przygotowanie zapiekanki
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlewać mleko i mieszać żeby nie porobiły się grudy. gotowy sos doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową. Na dno tortownicy ( 26 cm ) włożyć placek tortilli i posmarować 1/3 beszamelu. Na beszamel wyłożyć połowę mięsa.
przygotowanie zapiekanki cd
Na mięso położyć placek tortilli i rozsmarować farsz paprykowy.
przygotowanie zapiekanki cd
Na farszu położyć placek tortilli, posmarować 1/3 beszamelu i wyłożyć resztę mięsa. Mięso przykryć tortillą i posmarować resztą beszamelu.N
przygotowanie zapiekanki cd
Na zapiekance rozłożyć plastry sera. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 40 minut. Smacznego!