eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekanka Eli z tortilli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pyszną zapiekankę przekładaną plackami tortilli. przygotowałam dwa farsze: mięsny i z papryk.

Zapiekanka Eli z tortilli

Składniki:

Zapiekanka Eli z tortilli

mięso

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • ostra papryka do smaku

papryka

beszamel

dodatkowo

  • 4 placki tortilli
  • 11 plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Eli z tortilli

przygotowanie farszu paprykowego

Zapiekanka Eli z tortilli
Przygotować wszystkie składniki farszu paprykowego.

Papryki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki i nasiona. Miąższ papryki pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Przygotować serki topione i przyprawy.

przygotowanie farszu paprykowego cd

Zapiekanka Eli z tortilli
Do usmażonej papryki z cebulą i czosnkiem dodać serki.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę i czosnek. Do cebuli dodać paprykę, przyprawy i razem chwilę smażyć. Na koniec dodać serki topione i wymieszać.

przygotowanie mięsa

Zapiekanka Eli z tortilli
Przygotować mięso, cebulę, czosnek i tortille.

Opłukane i osuszone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Obrać cebulę z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Przygotować tortille.

przygotowanie mięsa cd

Zapiekanka Eli z tortilli
Mięso usmażyć razem z cebulą i przyprawami na rozgrzanym oleju.

Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, i przyprawy. Całość usmażyć.

przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka Eli z tortilli

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlewać mleko i mieszać żeby nie porobiły się grudy. gotowy sos doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową. Na dno tortownicy ( 26 cm ) włożyć placek tortilli i posmarować 1/3 beszamelu. Na beszamel wyłożyć połowę mięsa.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z tortilli

Na mięso położyć placek tortilli i rozsmarować farsz paprykowy.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z tortilli

Na farszu położyć placek tortilli, posmarować 1/3 beszamelu i wyłożyć resztę mięsa. Mięso przykryć tortillą i posmarować resztą beszamelu.N

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka Eli z tortilli

Na zapiekance rozłożyć plastry sera. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 40 minut. Smacznego!