Sposób przygotowania:
Zapiekanka kartoflana w beszamelu
Kartofle tniemy na plastry za pomocą tarki (na każdą warstwę potrzebujemy 1 starty kartofel). Smarujemy podłużną blaszkę olejem, rozkładamy plastry kartofla, posypujemy przyprawą do kartofli i szczyptą soli, kładziemy 3 plastry sera tak by zachodziły na siebie i odrobina chilli. Układamy kolejną warstwę plastrów kartofli, posypujemy je przyprawą do kartofli i układamy na nich plasterki kiełbasy.Przykrywamy kolejną warstwą kartofli, które doprawiamy solą. Przygotowujemy sos beszamelowy: do miski przekładamy całe opakowanie śmietany 18%, dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatałowej i odrobinę chilli, masę ubijamy trzepaczką, dodajemy całe jajka i znów ubijamy całość, masę jajeczną wylewamy równomiernie na blachę, wstawiamy do piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 35 minut. Wyciągamy gotową zapiekankę, kroimy na 4 kawałki i dekorujemy świeżą bazylią. Do zapiekanki można podawać keczup lub jakiś pikantny dip.