Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonegoKasza:
Kaszę gryczaną ugotować w wodzie z dodatkiem soli i pozostawić do ostudzenia.
Farsz:
Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać drobno posiekany czosnek, a następnie - pieczarki (uprzednio pokrojone w grubszą kostkę).
Wszystko razem delikatnie posolić, posypać pieprzem i dusić do miękkości.
Następnie dołożyć mięso mielone, zamieszać i delikatnie obsmażyć.
Na końcu przełożyć pomidory z puszki (z zalewą) i dodać bazylię.
Całość dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku i poddusić jeszcze z kilka minut - aż sos zrobi się gęstszy.
Przygotowanie do pieczenia:
Naczynie, w którym będzie pieczona zapiekanka należy wysmarować masłem.
Na jego dnie ułożyć połowę kaszy, a następnie warstwę mięsem i pozostałą kaszę.
Pieczenie:
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 15-20 minut w 180 stopniach.
Pod koniec - wierzch zapiekanki należy posypać startym serem.
Danie wyjąć z piekarnika po roztopieniu się sera i kroić po odstaniu 3-5 minut (aby się nie rozpadało).