Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1176]

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i zdrowa zapiekanka (a'la kaszotto) z kaszy gryczanej i mięsa mielonego -to świetna alternatywa dla makaronu. Całość idealnie łączy się z sosem pomidorowym i żółtym serem.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

 

Warstwa mięsna:

Wierzch:

  • 100g żółtego sera

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Kasza:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Uważać, bo kasza nie może być bardzo rozgotowana.

Kaszę gryczaną ugotować w wodzie z dodatkiem soli i pozostawić do ostudzenia.

Farsz:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Sos mozna doprawić na własny smak. Idealnie komponuje się ze świeżymi ziołami.

Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać drobno posiekany czosnek, a następnie - pieczarki (uprzednio pokrojone w grubszą kostkę).
Wszystko razem delikatnie posolić, posypać pieprzem i dusić do miękkości.
Następnie dołożyć mięso mielone, zamieszać i delikatnie obsmażyć.
Na końcu przełożyć pomidory z puszki (z zalewą) i dodać bazylię.
Całość dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku i poddusić jeszcze z kilka minut - aż sos zrobi się gęstszy.

Przygotowanie do pieczenia:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Wszystkie warstwy należy układać równimiernie!

Naczynie, w którym będzie pieczona zapiekanka należy wysmarować masłem.
Na jego dnie ułożyć połowę kaszy, a następnie warstwę mięsem i pozostałą kaszę.

Pieczenie:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Zapiekanka najlepiej smakuje bezpośrenio po przygotowaniu.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 15-20 minut w 180 stopniach.
Pod koniec - wierzch zapiekanki należy posypać startym serem.
Danie wyjąć z piekarnika po roztopieniu się sera i kroić po odstaniu 3-5 minut (aby się nie rozpadało).