Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Zapiekanka kurczakowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sposób na delikatnego kurczaka

Zapiekanka kurczakowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka kurczakowa

 

  • Kurczak z przepisu o paprykowym purczaku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 kulka mozarelli
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 2 łużki bazylii
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka kurczakowa
Kurczaka smażymy według przepisu na paprykowego kurczaka. Przekładamy go do niewielkiego naczynia żaroodpornego. W osobnym naczyniu przygotowywujemy pomidory wkładając je, odcinając twarde części i tnąc go na drobne kawałki. Najlepiej po rozgniatać je rękami. Dodajemy tymianek i bazylie. Następnie wsypujemy sól oraz pieprz. Mozzarelle można zetrzeć na dużych oczkach bądź jeżeli ktoś jest bardziej leniwy (tak jak ja :P ) można mozzarelle porwać w ręce. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Kładziemy masę na kurczaku tak aby dokładnie pokryła ona całego kurczaka (kurczak nie może wychodzić spod sosu). Całość wkładamy do piekarnika na 25 minut do piekarnika włączony na 190 stopni. Podawać z ryżem. Smacznego.
Zapiekanka kurczakowa
Piersi z kurczaka myjemy i oszczyszczamy
Zapiekanka kurczakowa
Słodką paprykę mieszamy z pieprzem i solą
Zapiekanka kurczakowa
Piersi obtaczamy w papryce i smażymy na patelnii
Zapiekanka kurczakowa
W osobnym naczyniu przygotowywujemy sos