Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronow-mięsna z beszamelem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Mięso mielone podsmażamy na patelni , na rozgrzanym oleju Dodajemy obrany ze skóry pomidor , pokrojony w cząstki .Doprawiamy do smaku .Dodajemy kukurydzę . Wlewamy przecier , chwilę gotujemy . Naczynie do zapiekania smarujemy olejem . Wykładamy na dno makaron , na makaron wykładamy mięso .W rondelku robimy sos beszamelowy:rozpuszczamy łyżkę masła , wsypujemy mąkę , szybko mieszamy i dolewamy trochę mleka , energicznie mieszamy aby nie było grudek .Mleko dolewamy porcjami , gdy uznamy , że sosu będzie tyle ile nam potrzeba , przerywamy dolewanie mleka . Ja za zwyczaj robię około 1/2 szklanki sosu .Sos solimy do smaku , wylewamy na mięso . Żólty ser ścieramy na sos . Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach C okołó 15 minut .