e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i jajkiem pod beszamelem

Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem

 

  • 400g makaronu kolanka
  • 25g parmezanu
  • 70g zielonych oliwek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ugotowane jajko
  • 1 łyżka marynowanego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500ml mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim makaron. Tuńczyka i oliwki odsączyć z zalewy. Jajko pokroić w ćwiartki. Składniki wyłożyć na makaron. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, przesmażyć, nie rumieniąc. Następnie dodać zimne mleko. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, stale mieszać, dodać marynowany pieprz, doprawić solą, pieprzem. Sosem polać makaron, posypać startym serem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C ok. 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem
Naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim makaron i resztę składników
Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem
Sos: masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, przesmażyć, następnie dodać zimne mleko
Zapiekanka makaronowa pod pieprzowym beszamelem
Sosem polać makaron, posypać startym serem